Voetbalschoenen kopen, waar moet je op letten?

Welke maat voetbalschoenen heb ik?
De meest gestelde vraag over voetbalschoenen gaat over de maat. Want welke maat heb je nu eigenlijk nodig? We hebben een stappenplan opgesteld om je sneller de juiste maat te laten kiezen. Dat scheelt ons allebei tenslotte weer een retourpakketje.

De informatie uit onderstaande tabel is een advies van onze experts. Niet zeker of je het wel goed doet? Twijfel niet en neem even contact met ons op zodat we goed advies kunnen geven.

 • Stap 1. Check de maat in je oude voetbalschoenen. De maat staat vaak aan de binnenkant van de schoen of op de binnenkant van de lip. Blijf je bij hetzelfde merk/model, dan kan je er bijna vanuit gaan dat je dezelfde maat nodig hebt.

*Tip van ons; de nieuwe schoen zal wat strakker zitten dan het oude paar. Dit hoort en de schoen vormt zich in de loop der tijd naar je voet (hij moet natuurlijk niet te strak zitten).

 • Stap 2. Check de maat in een van je sportschoenen. Zijn je huidige voetbalschoenen te klein of heb je ze al in de prullenbak gegooid? De maat van je sportschoenen geeft een indicatie van de schoenmaat die je nodig hebt. Over het algemeen dien je voetbalschoenen een halve maat groter te kopen dan je sportschoenenmaat.
 • Stap 3. Meet je voet op en check de maattabel bij het product. Nog steeds niet overtuigd van de juiste maat? Bij elke voetbalschoen staat een maattabel die geldig is voor desbetreffende schoen. Het geeft een goede indicatie van welke maat je nodig hebt!
Welke pasvorm past het beste bij mijn voeten?

Om het makkelijk te maken voor je maken we onderscheid in drie soorten pasvormen:

- Smal

- Normaal

- Breed

Smalle pasvorm

Voetbalschoen vallen over het algemeen wat smaller uit. Hoe strakker de schoen zit, hoe meer balgevoel je kan overbrengen. Uiteraard moet de schoen niet te strak zitten! De modellen met een smalle pasvorm zijn de adidas X en de Nike Mercurial. Ga direct naar het assortiment met smalle voetbalschoenen.

 

Normale pasvorm

De meeste voetbalschoenen vallen onder de normale pasvorm. Let op; dit is dus vaak wat strakker dan je gewone sportschoenen om meer gevoel met de bal te houden. Het aanbod in voetbalschoenen met een normale pasvorm is enorm. Ga direct naar het assortiment normale voetbalschoenen.

 

Brede pasvorm

Gelukkig zijn er ook voetbalschoenen met een brede pasvorm. De meeste leren voetbalschoenen vallen een stuk breder uit. Daarnaast is leer wat soepeler dan kunststof en vormt zich meer naar de pasvorm van je voet. De bekendste brede voetbalschoenen zijn de Nike Tiempo, adidas Copa Mundial, adidas Copa en de Mizuno Morelia. Ga direct naar het assortiment brede voetbalschoenen.
Welk zooltype heb ik nodig voor welke ondergrond?

Binnen de enorme keus aan voetbalschoenen zijn er ook nog eens veel verschillende zooltype's verkrijgbaar. We kunnen ons voorstellen dat je ook op verschillende ondergronden speelt. Wij adviseren daarom altijd om twee paar voetbalschoenen aan te schaffen, voor elke ondergrond 1. Het lijkt misschien extra 'budget' te kosten maar het levert je eigenlijk alleen maar voordeel op:

- Een goede zool op de juiste ondergrond voorkomt blessures.

- Een goede zool op de juiste ondergrond geeft garantie.

- Een goede zool op de juiste ondergrond voorkomt extra slijtage.

Er wordt tegenwoordig om allerlei verschillende ondergronden gevoetbald. We maken onderscheid tussen de volgende zolen:

- Firm Ground (FG); geschikt voor natuurgrasvelden.

- Artifical Ground (AG): geschikt voor kunstgrasvelden

- Multiground (MG) of (FxG); geschikt voor natuur en kunstgrasvelden

- Softground (SG); geschikt voor drassige natuurgrasvelden

- Indoor (IN); geschikt voor zaalvoetbal en eventueel buiten

- Turf (TF); geschikt voor straat en harde/bevroreren velden

Firm Ground (FG) Natuurgrasvelden
Voetbalschoenen die voorzien zijn van een FG- zool, zijn bij uitstek geschikt voor het spelen onder droge omstandigheden op traditionele voetbalvelden. Firmground voetbalschoenen zijn het meest verkochte type schoenen. De schoenen zijn voorzien van een zool met 12 tot 18 lage noppen, voor het spelen op droge velden. Op zachte, drassige velden komt de ruimte tussen de noppen sneller dicht te zitten waardoor de grip op het veldoppervlak aanzienlijk vermindert en je minder diep weg zakt. Ga direct naar het assortiment Firm Ground voetbalschoenen.

 

Artificial Ground (AG) Kunstgras
Voor het spelen op kunstgras is het gebruik van een AG- zool een vereiste. De AG- voetbalschoenen beschikken over meer noppen dan een normale voetbalschoen. Daarnaast zijn de noppen over het algemeen ook wat korter. Met deze eigenschappen heb je meer grip en minder kans op blessures dan met bijvoorbeeld FG- voetbalschoenen op een kunstgrasveld. De neus van AG Voetbalschoenen is daarnaast verstevigd. De neus van een voetbalschoen slijt sneller op kunstgras (omdat het een hardere ondergrond is), en met deze versteviging voorkomt het snelle slijtage. Aangezien steeds meer clubs overstappen op kunstgras is het ook belangrijk om een paar kunstgrasschoenen aan te schaffen. Ga direct naar het complete assortiment Kunstgras voetbalschoenen.

 

Multiground (MG)/(FxG) Natuur-en kunstgrasvelden
De MG (Nike) of FxG (adidas) voetbalschoenen bestaan uit een combinatie van noppen die zowel geschikt zijn voor kunstgras als natuurgras. Deze combinatie komt vaak voor in de lagere prijspunten. De beste optie is nog steeds om twee specifieke zolen aan te schaffen (FG en AG) maar wanneer je budget dat niet toelaat of je 1 paar simpelweg voldoende vind dan kan je de MG- voetbalschoenen aanschaffen. Zo wordt je nooit verrast bij uitwedstrijden, op welke ondergrond je ook speelt. Ga direct naar het assortiment Multiground voetbalschoenen.

 

Soft Ground (SG) Drassige velden
Voetbalschoenen die gebruik maken van een Softground zool bevatten 6 tot 8 hoge noppen. Deze noppen zijn net wat langer dan FG schoenen en zorgen voor extra grip op zachte en drassige velden. De langere noppen, waarvan er over het algemeen 4 op de voorvoet geplaatst zijn en twee ter hoogte van de hiel, zorgen ervoor dat je extra veel controle en grip hebt op het veld. Vooral bij natte omstandigheden is dit een zeer geschikt zooltype. Keepers kiezen vaak ook voor SG- noppen. Ga direct naar het assortiment Softground voetbalschoenen.

 

Indoor Futsal (IN) Voetbalschoenen
Zaalvoetbalschoenen hebben een platte zool. Deze zool is vaak licht van kleur maar in ieder geval non-marking (geeft niet af).De technologie is zo goed ontwikkelt dat ook de donkere zolen niet meer afgeven. Op de zool zit vaak een patroon om te zorgen dat je extra grip hebt. Op sommige indoorzolen zul je zelfs een draaipunt vinden om de kortere bewegingen die je in de zaal maakt te vergemakkelijken. Ga direct naar het assortiment Zaalvoetbalschoenen.

 

Turf (TF) Harde/bevroren ondergronden
Schoenen voorzien van een TF- zool bevatten vele kleine noppen voor een ongekende grip op extreem harde velden. De TF zool geeft veel grip op gravelondergrond, bevroren velden en verharde velden. Ga direct naar het assortiment Turf voetbalschoenen.

Hoe onderhoud ik mijn voetbalschoenen?

Voetbalschoenen kunnen op verschillende manieren onderhouden worden. Wij adviseren om de volgende stappen te doorlopen waardoor jouw voetbalschoenen zo lang mogelijk mee gaan:

Stap 1: Pak een emmer water, een zachte handdoek, een zachte borstel en bij leren schoenen heb je ook leervet nodig.

Stap 2: Doop de borstel in het water en poets de viezigheid weg.

Stap 3: Pak de handdoek en veeg de schoen schoon.

Stap 4: Laat de schoenen natuurlijk drogen. Zet ze dus niet bij een verwarming. Een tip van ons: maak van oude kranten meerdere proppen en doe deze in je schoen. Dit absorbeert.

Bij leren voetbalschoenen moet je deze 1 a 2 keer per maand invetten. Voeg een hoeveelheid vet toe van een duimnagel (op de borstel) en smeer dit uit over je schoenen. Dit kan je het beste 2 dagen voor je wedstrijd en/of training doen.

Meer weten over het onderhouden van voetbalschoenen? Bekijk de Onderhoud voetbalschoenen pagina

Welke voetbalschoenen hebben profvoetballers?

adidas, Nike en Puma staan bekend om hun uitgebreide assortimenten voetbalschoenen, waarbij elk merk unieke modellen aanbiedt. Van innovatieve technologieën tot iconisch design. Profvoetballers hebben voorkeuren waar ze op het veld mee willen shinen. Benieuwd welke voetbalschoenen Haaland, Salah en Memphis Depay dragen? Hieronder wordt dat allemaal duidelijk. De bekendste modellen zijn:

 • adidas X
 • adidas Predator
 • adidas Copa
 • Nike Mercurial
 • Nike Phantom
 • Nike Tiempo
 • Puma Future
 • Puma Ultra

 

adidas X

De X is speciaal ontworpen voor voetballers die hun tegenstander willen verslaan met snelheid. Deze schoen wordt onder andere gedragen door Lionel Messi, Mohammed Salah en Vivianne Miedema. Bekijk alle adidas X voetbalschoenen.

Messi heeft zelfs zijn eigen schoenen, een aantal keren per jaar komt Messi met zijn eigen schoenen in samenwerking met adidas. Messi speelt hiermee als enige zijn wedstrijden op. Wil jij dat ook? Bekijk het assortiment met Messi voetbalschoenen.

 

adidas Predator

De Predator is speciaal ontworpen voor voetballers die spelen met controle, nauwkeurigheid en kracht. Deze schoen wordt gedragen door onder andere Rice, Pedri en Jude Bellingham. Ga direct naar het assortiment Predator voetbalschoenen.

 

adidas Copa

De COPA is speciaal gemaakt voor spelers die beter contact willen met de bal en gaan voor de beste controle. Deze schoen wordt onder andere gedragen door Paulo Dybala en Bernardo Silva. Ga direct naar het assortiment Copa voetbalschoenen.

 

Nike Mercurial

De Mercurial is speciaal ontworpen voor spelers met explosieve snelheid. Deze schoen wordt daarom niet voor niets gedragen door wereldtoppers als Mbappé, Ronaldo en Lieke Martens. Ga direct naar het assortiment Mercurial voetbalschoenen.

 

Nike Phantom

De Phantom heeft de revolutionaire Gripknit technologie. Deze schoen is daardoor uitermate geschikt voor spelers die op zoek zijn naar maximale controle aan de bal. Sterspelers als Kevin de Bruyne, Mathijs de Ligt en Erling Haaland spelen op de Phantom. Ga direct naar het assortiment Phantom voetbalschoenen.

 

Nike Tiempo

De Tiempo is speciaal ontworpen voor de echte verdedigend ingestelde allrounders die houden van het ultieme draagcomfort en leren voetbalschoenen. Niet voor niets spelen wereldtoppers als Virgil van Dijk, Raphaël Varane en Alisson Becker. Ga direct naar het assortiment Tiempo voetbalschoenen.

 

Puma Future

Puma Future zijn de voetbalschoenen van Neymar Jr.! Ontworpen voor de spelmakers. Ga direct naar het assortiment Future voetbalschoenen.

 

Puma Ultra

De Puma Ultra is ontworpen voor de spelmakers die op zoek zijn naar een lichte voetbalschoen. De Puma Ultra voetbalschoenen zijn namelijk de lichtste voetbalschoenen op de markt! Sterspelers als Griezmann, Gakpo en Memphis Depay spelen hierop. Ga direct naar het assortiment Ultra voetbalschoenen.


Vraag het aan onze experts

Toch nog twijfels over welke voetbalschoenen geschikt voor jou zijn? Ons team kan je alles vertellen over de verschillende voetbalschoenen en de juiste vragen weten te stellen om tot de perfecte keuze te komen.

Vraag het aan onze experts